Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αναζητούν τις παγίδες πίσω από δημοσκοπικούς δείκτες και επιμέρους μετρήσεις, αλλά στέκονται ιδιαίτερα στην κάρτα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Οσο ο «κανένας» εξακολουθεί να κοντράρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ανησυχίες είναι ελεγχόμενες. Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί παραμένουν μονοψήφιοι – με εξαίρεση τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που σε κάποιες έρευνες ξεπερνά το 10%. Μέχρι ο «κανένας» να αποκτήσει ονοματεπώνυμο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ο Μητσοτάκης είναι μόνος του στο γήπεδο. Η σχεδόν ανύπαρκτη δυναμική των αντιπάλων ως υποψήφιων πρωθυπουργών στα μάτια του μεγάλου ακροατηρίου, είναι πιθανότατα και ο βασικός λόγος για την εικόνα παρατεταμένης κυριαρχίας του νυν Πρωθυπουργού. Ο κατακερματισμός στο κεντροαριστερό πεδίο ή στον χώρο που φαίνεται να καλύπτει η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος έπεται και δεν αποτελεί προσώρας καθοριστικό παράγοντα. Σε αυτό το σκηνικό, ο Μητσοτάκης μπορεί με σχετική ευκολία να στρίβει το κυβερνητικό καράβι πότε δεξιότερα και πότε προς το κέντρο. Οι κυλιόμενες και τα focus group που κοιτάζουν στο Μαξίμου, διευκολύνουν και τους ελιγμούς.

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και της μεγάλης βουτιάς που προκάλεσε κραδασμούς, ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να αυξήσει τη δοσολογία σε πρόσωπα και πολιτικές επιλογές κατευνασμού του παραδοσιακού συντηρητικού κοινού. Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 ο κυβερνητικός πυρήνας εξέπεμπε συνεχή μηνύματα επιστροφής στις ρίζες. Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών κρύφτηκε στην ντουλάπα, προκειμένου να μην αποτελεί θέμα στη δημόσια συζήτηση, ενώ ο Αλεξ Πατέλης αποχαιρέτησε το Μαξίμου. Το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων άρχισε να φουσκώνει με αυξήσεις και επιδόματα επικινδυνότητας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετακόμισε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Κομισιόν και ο Κώστας Τασούλας κρίθηκε ως ενδεδειγμένη επιλογή για να απεγκλωβιστεί ο Μητσοτάκης από μια ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο ταμείο του Δεκεμβρίου, στο Μαξίμου κατέγραφαν μια επανασυσπείρωση της δεξιάς πτέρυγας και μόνον η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά έδειχνε κόντρα στο ρεύμα και απέμενε να μετρηθεί.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ωστόσο, η συνταγή φαίνεται ότι έχει αλλάξει και ο Μητσοτάκης επιδιώκει να ξαναστρίψει το καράβι προς το Κέντρο. Ο αιφνιδιασμός από τη νέα έκρηξη για την τραγωδία στα Τέμπη προφανώς έχει παίξει τον ρόλο του, αλλά τη στροφή δικαιολογεί και η εικόνα που δείχνει ότι οι επιστροφές από τους ακραιφνείς συντηρητικούς ψηφοφόρους έχουν ολοκληρωθεί. Οσοι έχουν ακροβολιστεί, από το Μαξίμου θεωρούνται πλέον μια χαμένη υπόθεση. Παράλληλα με τις αμυντικές κινήσεις απέναντι στο κύμα που σήκωσαν τα Τέμπη, ο Μητσοτάκης  προαναγγέλλει μέτρα για τη μεσαία τάξη και μετακίνησε στο Μαξίμου τον Κωστή Χατζηδάκη, με παράλληλη έξοδο του Μάκη Βορίδη. Στη βάση αυτή, τα αναχώματα του Αδωνη Γεωργιάδη για τα Τέμπη και η δική του σκληρή ατζέντα δεν προσέφεραν υπηρεσίες. Ο υπουργός Υγείας μπήκε σε τρίμηνη καραντίνα και εάν είχε κριθεί ότι αποτελούσε και βαρίδι για τον νέο σχεδιασμό θα είχε βρεθεί κι εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Επειδή κι ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι στην πολιτική το κεντρικό ζήτημα είναι να είσαι χρήσιμος, παρέμ εινε στα μετόπισθεν, σχεδόν με τη βεβαιότητα ότι το κεντρικό επιτελείο θα τον επιστρατεύσει εκ νέου. Οι παρεμβάσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι κρίσιμο στοίχημα, που παρακολουθούν οι κεντρώοι και έστειλαν εν τέλει τον Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, ενώ κάποιοι πρέπει να στηρίζουν και τη γραμμή που ακολουθείται, με ιδιαίτερο ρίσκο, για όσα διαδραματίζονται στη Γάζα. Η επαναφορά του Γεωργιάδη στη βιτρίνα αποτελεί μια άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε δύο δεξαμενές, ενώ μπορεί να φανεί περισσότερο χρήσιμος εάν προσεχώς προκύψει και κανένα κόμμα από τον Αντώνη Σαμαρά…