Ο  Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διευθετήσει γρήγορα τη δασμολογική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να προστατευθούν βασικές βιομηχανίες, όπως τα αυτοκίνητα, ο χάλυβας και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο καγκελάριος μιλώντας σε τραπεζική εκδήλωση, αναγνώρισε το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποδυναμώσουν τη δέσμευσή τους έναντι της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για το αν οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να έχουν κοινά συμφέροντα μακροπρόθεσμα.

Οι δηλώσεις του Μερτς  υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της επίτευξης συμφωνίας για τους δασμούς πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αυξήσει τους δασμούς έως και 50%. Αυτό  το ενδεχόμενο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γερμανίας,  γιατί η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται στις εξαγωγές. « Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλευρό μας. Αλλά πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι η δέσμευση της Αμερικής προς την Ευρώπη θα μειωθεί Επίσης τόνισε ότι πρέπει να επιτευχθεί ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να έχουμε μια γρήγορη, απλή λύση από μια μακρόχρονη, περίπλοκη λύση που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Από τότε που έγινε καγκελάριος φέτος, ο Μερτς έχει τονίσει ότι η ΕΕ επιτέλους θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της ικανότητα να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές απειλές χωρίς να βασίζεται στην Ουάσιγκτον. Ο Μερτς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας. Ακόμα και αν αυξάνονται οι αμφιβολίες για το αν μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες μακροπρόθεσμα. Ναι, οι αμφιβολίες υπάρχουν, και μπορεί να είναι ακόμη και εν μέρει δικαιολογημένες».

Τέλος όπως δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η ΕΕ επιθυμεί άμεση «ανακούφιση» από τους δασμούς σε βασικούς τομείς, αλλά συνολικά τα 27 κράτη-μέλη  πιστεύουν  ότι ακόμη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία θα περιλαμβάνει έναν βαθμό ασυμμετρίας».

Με πληροφορίες από Reuters