Μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναδεικνύει τις πιο βαθιές ανησυχίες (και) των ελλήνων πολιτών σχετικά με τους κινδύνους που διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους και το μέλλον τους. Η μελέτη με τίτλο “Risks that Matter” (Οι Κίνδυνοι που Μετράνε), που διεξήχθη το 2024 σε 27 χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ, βασίστηκε σε απαντήσεις περισσότερων από 27.000 ανθρώπων ηλικίας 18 έως 64 ετών και αποτυπώνει τις προτεραιότητες και τους φόβους των πολιτών απέναντι σε κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Στην Ελλάδα, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, το κύριο μέλημα των πολιτών είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος. Το 85% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασε ανησυχία για τις διεθνείς συγκρούσεις και την αστάθεια που αυτές επιφέρουν, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ακολουθούν τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, με το 82% των Ελλήνων να θεωρεί ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για το παρόν και το μέλλον.
Ενα άλλο σημαντικό θέμα είναι η υγεία, με το 78% των ερωτηθέντων να ανησυχεί για την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη υπό τον φόβο της ασθένειας ή της αναπηρίας. Επιπλέον, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες εκφράζουν ανησυχία για την επάρκεια μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, ενώ το 50% είναι διατεθειμένο να συνεισφέρει οικονομικά περισσότερο για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, ποσοστό που ξεπερνά τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (38%).
Η οικονομική ασφάλεια, ειδικά στο πλαίσιο της γήρανσης του πληθυσμού, είναι επίσης κορυφαία ανησυχία: το 85% των Ελλήνων φοβάται για τη σύνταξή του και την οικονομική του κατάσταση στα γηρατειά, ποσοστό που είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και συγκρίνεται με χώρες όπως το Μεξικό, η Ισπανία και η Χιλή. Παράλληλα, το 79% των Ελλήνων ανησυχεί για το Δημογραφικό και τη γήρανση του πληθυσμού, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως μετά τη Νότια Κορέα.
Οσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι Ελληνες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικογένεια και στους φίλους τους παρά στις κρατικές δομές κοινωνικής υποστήριξης. Σχεδόν 70% πιστεύουν ότι η οικογένεια ή κάποιος ενήλικος στο νοικοκυριό μπορεί να εργαστεί περισσότερο για να αυξήσει το εισόδημα, ενώ σχεδόν 60% δηλώνουν πως ένας φίλος ή συγγενής θα ήταν διαθέσιμος να βοηθήσει οικονομικά. Αντίθετα, λιγότεροι από 30% πιστεύουν ότι η κρατική βοήθεια θα ήταν αρκετή.
Η έρευνα ανέδειξε επίσης την αντίληψη των Ελλήνων για τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη. Πάνω από το μισό θεωρούν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να κάνουν το επάγγελμα πιο συμβατό με την προσωπική ζωή και να μειώσουν το στρες και την επαγγελματική κόπωση. Ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της αυτοματοποίησης ή της αντικατάστασης από ρομπότ και αλγορίθμους, με την πλειοψηφία να πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προκαλέσει περισσότερη ανεργία παρά νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, αναγνωρίζουν την ανάγκη επανακατάρτισης και εκπαίδευσης των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις αλλαγές της αγοράς.